courtesy of Jens Lyck
Loading

Teknik

Bremsecalibre - se hvordan du renoverer dem.

Når din cykel er over 10 år gammel er der gode chancer for at dine bremsecalibre trænger til et eftersyn. Måske har du allerede bemærket at cyklen ikke bremser helt så godt som da den var ny,

Inden du bruger en masse penge på fine eksotiske bremsekomponenter skulle du overveje at renovere bremsecaliberne. Der er sandsynligvis et eller flere stempler der er groet fast i skidt eller rust. De forchromede stempler der benyttes i nogle modeller har en grim vane med at tabe chromen efter nogle år, og derefter ruster stemplerne og sætter sig fast.

Beskrivelsen herunder viser hvordan du renoverer den almindelige Brembo F08 bremsecaliber. Du kan fint bruge beskrivelsen til andre calibre, forskellen ligger stort set i antallet af stempler og fastgørelsen af bremseklodserne.

Det er ikke specielt besværligt, men det kræver at du er omhyggelig med afrensning og genmontage af de involverede dele.

HUSK - at bremser helst skal virke når du gerne vil bruge dem. Det betyder at du skal sikre dig at hydraulikken er tæt og fri for luft inden du kører igen. Alt andet er livsfarligt !!!

HUSK - Gummipakningerne tåler generelt ikke petroleum, så hvis du ikke ubetinget vil skifte pakningerne skal disse udtages før du renser alle metaldelene i petroleum.

Lad os så komme i gang:

Foruden almindeligt håndværktøj skal du bruge:

  • Rene klude
  • Vatpinde og pensler
  • Petroleum til afrensning
  • Pakningssæt
  • evt. nye stempler.

Start med at skrue caliberne af cyklen og pil bremseklodserne ud. På F08'erne er det et spørgsmål om at vippe plastdækslet af, trykke fjederen i midten ned, og trykke de to gennemgående pinde ud (De kan godt sidde temmelig fast).

Billedet herunder viser caliberen efter plastdækslet er fjernet.

Her ses hvordan bremseklodser, pinde, og fjedre er samlet.

Når du har fået bremseklodserne ud vil du sikkert kunne se noget der ligner billedet herunder.

Caliberen er fremstillet af to halvdele der holdes sammen af et par store bolte, men inden du skiller dem ad er det en god ide at prøve at få stemplerne løs.

Sæt bremseklodserne eller en anden form for mellemlæg ind mellem stemplerne, og prøv at sætte tryk på caliberen med en almindelig trykluftpistol. Fingrene væk, for mindst en af stemplerne kommer farende ud med fart på. Det er derfor der skal være et mællemlæg, ellers ville det ene stempel falde helt ud.

Hvis det kun er det ene stempel der rører sig, må du opfinde et eller andet til at holde det fast inde i caliberen for at tvinge det andet stempel til at bevæge sig når du sætter tryk på næste gang.

Når stemplerne er løse kan du adskille caliberens to halvdele og pille gummipakninger, stempler, og tætninger ud.

Pas på når du tager tætningsringen til stemplet ud af boringen. Du skal bruge en lille skruetrækker eller lignende til at få fat i den, men du må ikke lave ridser eller mærker i boringen i caliberen.

Herunder ses to forchromede jernstempler der er lige til brokkassen.

Nu er det tid til rengøring. Delene vaskes i petroleum med penslen, så alt snavset kommer af.

Gummidelene tåler som nævnt ikke petroleum, så hvis du agter at genbruge dem skal de afvaskes i vand, sprit, eller bremsevæske.

Det er nu du skal være omhyggelig og bruge rene klude og vatpinde. Alt skidtet skal fjernes fra boringen hvor stemplet normalt sidder. Også inde i den fordybning hvor tætningsringen til stemplet sidder - her er vatpinden god.

Husk at tørre al petroleum af, brug eventuelt trykluft. Hvis du er usikker på om al petroleum er fjernet kan du skylle delene under vandhanen inden du tørrer dem.

Næste billede viser de rengjorte dele.

Til venstre ses et pakningssæt, til højre et sæt aluminiumsstempler.

..... og et nærbillede af stemplerne.

Så er det faktisk bare at samle det hele igen.

Pakningssættet indeholder et lille brev med bremsefedt der påføres i et tyndt lag på alle pakninger og på stemplets glideflade inden montage.

Læg mærke til hvor let stemplerne glider i boringen - der er en verden til forskel fra før.

På med caliberne igen, bremsevæske på, udlufte, og så ud at køre.

Husk nu at dobbeltcheckke alle bespændinger - jeg har vist nævnt det før.......

God fornøjelse!