courtesy of Jens Lyck
Loading

Teknik

At sende sit køretøj på værksted er en tillidssag - og ikke altid en positiv oplevelse :-(

-Indgår du samtidig en overenskomst med værkstedet hvor du stoler på at de behandler dit køretøj korrekt og kun udskifter defekte dele.

Hvis du af en eller anden grund mener at regningen du modtager ikke afspejler den ydelse du forventede, ligger hele bevisbyrden hos dig. Og det kan være uhyre vanskeligt at gøre noget ved.

Derfor er det meget, meget vigtigt at du stoler på din mekaniker, så hvis du føler dig røvet - SÅ FIND ET ANDET VÆRKSTED !!!

Nedenstående historie er et eksempel på en yderst negativ oplevelse med et værksted. Det handler godt nok ikke om motorcykler, men om familiebilen, men det viser tydeligt hvor svag kundens stilling er når der er knas med værkstedet.

Det må stærkt frarådes at handle hos Breitenstein Biler A/S.

Vi købte vores Suzuki Wagon hos Breitenstein Biler i Nykøbing F. De første år (mens der ikke var problemer med bilen) var vi godt tilfredse med den behandling vi fik, men en dag kom der klumper i strømmen......

Den kunne i perioder være meget svær at starte når den var kold, og når vi endelig fik den i gang startede blæseren (bag køleren) med det samme, selv om bilen var iskold. Det var tydeligt at computeren fik fejlagtig information om at motoren var meget varm, således at den ikke mente at der skulle choker til at starte, men der imod startede blæseren for at køle motoren ned.

Vi kørte bilen til Breitenstein som undersøgte bilen, skiftede temperaturføleren, og fortalte os at nu var den i orden. Det var den også - i ca. en uge, så var den gal igen. Stadigvæk som en periodisk fejl. Jeg rensede alle de stik jeg kunne finde, men ingen resultat. Det skal bemærkes at alle stik er vandtætte stik i en god kvalitet.

El-diagrammer er jo ikke offentligt tilgængelige på moderne japanske biler, og jeg har ikke adgang til Suziki's computerudstyr til udlæsning af fejlkoder, så jeg gav op og sendte bilen til Breitenstein Biler igen, med den besked at de kunne holde den så længe de ville, bare den virkede når jeg fik den igen.

Nogle dage senere var bilen klar, og vi fik at vide at de havde skiftet nogle stik, og det så ud som om der havde været mus!!!! i ledningsnettet.

Underligt, da jeg rensede multistikkene i bilen var der ikke nogen tegn på at der havde været gnavet i ledningerne, og da jeg dagen efter kikkede i motorrummet var der i hvert fald ikke nogen af de stik jeg havde renset der var blevet udskiftet. Men min tillid til værkstedet var stadig intakt, der kunne jo sagtens være steder jeg ikke havde set efter - jeg er bestemt ikke ekspert i biler.

Bilen virkede da også fint - i ca. en uge, så var den gal igen. Jeg har stor forståelse for at periodiske fejl er svære at finde, så jeg ringede til Breitenstein Biler igen. Jeg fortalte at det var præcis den samme fejl som der hele tiden havde været der, og forklarede at jeg forventede en ekstraordinær indsats for at finde fejlen, samt at jeg ikke mente at jeg skulle betale yderligere. På dette tidspunkt havde jeg betalt over 4000,- kr uden at have fået min bil repareret.

Så fik jeg en lang belæring om:

  • at de to første "reparationer" skam havde været reelle, for bilen havde jo virket da jeg fik den retur.
  • at der kunne sagtens være flere forskellige, på hinanden følgende fejl, der gav præcis de samme symptomer !!!
  • Historien om de sultne mus blev gentaget.

Det gav anledning til en længere dialog hvor jeg venligt, men tydeligt gjorde udtryk for mit ønske om at få en bil der virker efter hensigten, uden eventyrlige eller zoologiske bortforklaringer, men hos Breitenstein fastholdt man at jeg var blevet korrekt behandlet.

Niks ! - Så let tjener jeg ikke mine penge, så Breitenstein fik ikke chancen igen. Men bilen skulle jo gerne laves, så jeg klagede min nød til en kammerat der er snu til biler (han lever af det). Han kunne overtales til at køre i bilen en uges tid, og efter to dage ringede han og havde fundet fejlen:

Tre ledninger der var samlet inde i et kabelbundt havde en periodisk afbrydelse på grung af en dårlig udført presning af samlingen. Han havde fundet ud af at fejlen kunne startes og stoppes ved at han tog fat i kabelbundtet og trak let i det!!! Så meget for smarte testcomputere og fine salgslokaler med marmorgulve......

Bilen har virket perfekt lige siden, og jeg er meget taknemmelig for at have venner der har forstand og erfaring på de ting jeg ikke selv ved noget om, men jeg var jo stadig noget knotten på Breitenstein Biler over den behandling jeg havde fået. Og et var sikkert: Jeg kommer aldrig til at vise mig hos Breitenstein igen !

Jeg synes dog at de skulle vide at jeg følte mig urimeligt behandlet, så jeg sendte dem følgende brev:

Til
Leon Nielsen
Breitenstein Biler A/S
Randersvej 4
4800 Nykøbing F.

8/11 2002

Til din orientering kan jeg oplyse at el-fejlen der har huseret i min Suzuki Wagon de sidste 8-9 måneder, nu er fundet og endelig udbedret med hjælp fra en kompetent mekaniker.

Fejlen lå i en samling af tre ledninger inde i et kabelbundt. Ledningerne var samlet ved at de afisolerede ender var stukket ind i et blikrør og klemt fast. (En normal metode på japanske biler).

Det viste sig at røret ikke var klemt korrekt sammen og dette har så betydet at samlingen var ustabil. Samlingen er nu loddet og kabelbundtet er samlet igen.

Jeg er klar over at el-fejl kan være drilske at finde, og da jeg ringede til dig var jeg også indstillet på at i skulle have chancen endnu en gang for at udbedre fejlen.

Men der var et par punkter i vores samtale der fik mig på andre tanker:

  • Du fastholder at Breitenstein Biler har udført reelle reparationer de to første gange bilen har været indleveret, og at der nemt kan være en længere række, på hinanden følgende, fejl der udviser præsis samme symptomer. Alle med et minimum af teknisk indsigt ved at det ikke forholder sig sådan i praksis.
  • Du fortæller at der har været mus i mit ledningsnet. Det er ikke lykkedes mig at finde tegn på mus eller andre gnavere i motorrummet, og jeg vil tillade mig at tvivle på at mus er intelligente nok til selektivt at gnave sig ind og skabe fejl i det samme delsystem et større antal steder uden at ødelægge andre funktioner i el-systemet.

Jeg mener at sådanne udtalelser er udtryk for en meget slap forretningsmoral, og det er min klare overbevisning at Breitenstein Biler priorterer udskrivning af regninger højere end reparation af kundernes biler.

Det ønsker jeg ikke at være en del af, så vores samarbejde ophører hermed.

Jeg foreslår at i fremover undlader at tilsende mig reklamemateriale – det vil være en unødig økonomisk udgift som jeg ikke ønsker at påføre jer.

Ovenstående forløb repræsenterer ubetinget den dårligste behandling jeg til dato er blevet udsat for af et bilværksted, og vil bestemt ikke skaffe jer positiv reklame fra min side.

Jens Lyck Hansen

Det skal bemærkes at Breitenstein Biler aldrig har reageret på brevet. Bilen virkede til gengæld upåklageligt indtil vi solgte den et par år senere, man vi skal garanteret aldrig have en Suzuki igen.

Det er helt bevidst at jeg nævner Breitenstein Biler ved navn og ikke har cencureret i ordlyden af det brev jeg sendte til dem. Jeg skal da for pokker have lidt fornøjelse af de 4000,- kr. jeg måtte betale for ingenting.

/Jens