courtesy of Jens Lyck
Loading

Litteratur

Original Moto Guzzi reparationshåndbog

Klart en bedre bog end de uoriginale fra Clymer og Haynes. Alle tolerencer er korrekte og der er ikke nogen områder hvor man blot henviser til et autoriseret værksted (for bogen er skrevet til disse). Du skal købe bogen til Moto Guzzi G5/SP1000, det er den der passer til alle Le Mans'er. Udover grundbogen findes der også supplementbøger til LM2 / LM3 / LM4. De er ikke særligt dyre og fås bl.a. hos Moto Spezial og Stein Dinse (på tysk). For en engelsk udgave ville jeg prøve Teo Lamers eller Motorworks. Se Linksiden.

Haynes - Moto Guzzi 750, 850, & 1000 V-Twins

Haynes bøgerne er udemærkede værkstedshåndbøger i de tilfælde hvor en autoriseret udgave ikke er kan fås, som det ofte er tilfældet med japanske motorcykler. Men i dette tilfælde hvor den originale bog er tilgængelig, og tilmed kun koster det halve, må Haynes ned på 2.pladsen. Desuden er der af og til fejl i Haynes bøgerne, eksempelvis er der her opgivet forkerte tolerencemål på krumtapslejerne. Men bogen kan aligevel være til hjælp hvis man ikke er så sikker på hvordan man skal skrue i mekanikken, for tingene bliver forklaret noget mere udførligt end i den originale bog. Haynes viser også flere steder hvordan man klarer sig uden specialværktøjer - eller laver sine egne. Hvis du tidligere har haft en Haynes bog til en anden MC vil du hurtigt føle dig hjemme, og bogen er OK, men bør bruges som supplement til den originale.

Moto Guzzi - Reservedelskatalog

En af de fine ting ved Guzzi'erne er at reservedelskatalogerne er alment tilgængelige, og at der er almindeligt at man bestiller reservedele efter fabrikkens egne reservedelsnumre. Dette er en enkelt og fremragende system der sikrer at kunden (dig) altid får den del han har brug for. På Japanske cykler er reservedelsnumre en velbevaret hemmelig mellem den autoriserede forhandler og importøren. Al tekst i reservedelskataloget er skrevet på Italiensk, Engelsk, Fransk, og Tysk. Køb den, den er billig og du får brug for den !

Dell Orto - Manual

Præcis som titlen antyder, dette er manualen til Dell Orto karburatorerne. Bogen fortæller om karburatorens forskellige kredsløb og giver en række temmelig tekniske anvisninger om hvordan man justerer/dyser karburatoren.Der er også en række lister over hvilke dyser, nåle, og spjæld der fås. Jeg ved at bogen fås i en Engelsk og en Tysk udgave, og sandsynligvis også en Italiensk. Hvis du har lyst til at dyse din karburator om selv, er dette en udmærket bog, hvis ikke får du nok ikke brug for den.

Se manualen online her.

Dave Richardson - Guzziology

En ganske mageløs bog for den teknisk interesserede Guzzi-ejer. En Amerikansk guzzi mekaniker har samlet al sin Guzzi-viden i dette digre værk på over 700 sider. Der er tips og tricks, nemmere måder at gøre tingene på, erfaringer med hvad der plejer at gå galt og hvilke dele der holder næsten evigt. En hulens masse viden der ikke findes i andre bøger - det er som at få overdraget et helt livs teknisk erfaring. Der findes ganske enkelt ikke en tilsvarende bog til andre MC mærker. Bogen er trykt på almindeligt A4 papir og helt uden pop og farver. Det er forfatteren selv der udgiver den, og den kan til tider være svær at få fat i, men den er absolut anbefalelsesværdig. Jeg købte min hos Motorworks - se linksiden. Skinner det igennem at jeg er begejstret ?

Opdatering: I dag kan den næsten udelukkende fås hos www.motointernational.com.

Mick Walker - Moto Guzzi Twins Restoration.

Mick Walker er meget flittig og normalt en ganske habil MC-skribent, men her er han altså kommet lige lovlig nemt gennem stoffet. Bogen er tænkt som en hjælp til den der vil restaurere sin Guzzi, og prøver at være en blanding af værkstedshåndbog og en reference så man kan få alle detaljer korrekte. Desværre opnår den ikke rigtig nogen af delene og jeg sad og følte mig lidt snydt da jeg havde kikket den igennem - den var ellers dyr nok. Gamle dronning Victoria kan selvfølgelig ikke have læst den, men jeg tillader mig at citere hende: "We are not Amused".

Moto Guzzi Le Mans Performance Portofolio

Det eneste negative jeg kan finde om denne bog er titlen: Den er så lang at man får åndenød når man skal rose bogen over for vennerne. Denne aldeles udemærkede bog indeholder en lang række test af Le Mans modellerne skrevet af forskellige MC-blade. Det er god læsning i de lange vinteraftener, når man har brug for at minde sig selv om hvorfor man kører MC i et land som Danmark. Absolut pengene værd.

Greg Field - Moto Guzzi Big Twins

Denne bog er, mig bekendt, den eneste der udelukkende beskæftiger sig med udviklingen af Guzzi's store V2 motor (big-block), og de cykler der benytter sig af denne udemærkede motor. Alle de andre historiebøger har lange afsnit om encylindrede modeller der kun i sporadisk omfang er kommet til Danmark. Det kan da være udemærket, men hvis hjertet banker for big-block'en er dette den bedste bog om emnet. Greg Field har gjort sit arbejde godt og skrevet en meget læseværdig bog, men man skal være forberedt på at han er amerikaner, og derfor fortæller meget om udviklingen på det amerikanske kontinent. Men hold dig ikke tilbage - bogen kan absolut anbefales.

Typen Kompass - Moto Guzzi

Hvis du forestiller dig en MC-Revy årbog kun med Moto Guzzi'er får du en ide om indholdet af denne bog. Hver model har sin egen side med et billede, en kort beskrivelse, hoveddata, og en angivelse af produktionsår. En udemærket bog til at skabe sig et overblik over de forskellige modeller, men i sagens natur ikke særlig dybdegående. Bogen er billig og i øvrigt på tysk - bortset fra billederne. De er på dansk !

Mick Walker - Moto Guzzi

En beskrivelse af Moto Guzzi's historie i veloplagt fortællestil af Mick Walker. Bogen er opdelt i logiske kapitler omkring de enkelte modelserier, og fortæller nogenlunde kronologisk om Guzzi's udvikling gennem de sidste 80 år. Bogen har mange billeder og går ikke meget i detaljer, men det er let og fornøjelig læsning.