courtesy of Jens Lyck
Loading

Når du skal købe Moto Guzzi

Efter siden her gik online, er der mange der har henvendt til mig når de skulle ud at købe en Moto Guzzi til de private stalde. Jeg har forsøgt at hjælpe efter bedste evne og teksten herunder er en sammenfatning af de mange emner der har været vendt.

Papirarbejdet:

Vi starter med det kedelige, så er det overstået. Der er ikke noget mere dræbende trist end papirbehandling hos offentlige myndigheder, men det er væsentligt at du sikrer dig at køretøjets dokumenter er i orden, alt andet er dumt og dyrt.

Først og fremmest skal du kontrollere cyklens stelnummer:

  • Det skal gerne stemme med registreringsattesten
  • Der må ikke være tegn på at der er ”pillet” ved nummeret
  • Moto Guzzi har altid offentliggjort stelnummerserierne på de forskellige modeller. Se efter at stelnummeret passer til modellen.

Jeg fik en opringning fra en kommende Guzzi-ejer der var i Berlin for at se på en Le Mans. Stelnummeret passede fint med papirerne, men det startede ikke med ”VF” som ellers vanligt på en LM3. Jeg kunne kun bekræfte at der var ugler i mosen, og opfordre til at undersøge nærmere inden evt. køb. Han ringede senere og fortalte at cyklen åbenbart havde været italiensk indregistreret og en gang fået nyt stel (i Italien) efter en skade, så han havde trukket følehornene til sig igen. Jeg har ingen anelse om det ville kunne give problemer med de danske myndigheder, men ville nok heller ikke tage chancen.

Køb i udlandet.

Der er mange der vælger at hente deres ”nye” Guzzi i udlandet for at spare penge, men det giver en del ekstra arbejde.

Hele proceduren omkring papirgangen ved privatimport er beskrevet på udmærket vis på mange andre sider, så det glider jeg elegant hen over.

Told og Skat har åbnet de hemmelige arkiver så det nu er muligt at se på nettet hvad andre har betalt for lignende cykler. Kik her, så kan du få en ide om dit projekt kan holde økonomisk

Mange drømmer om at hente en Le Mans i Italien, men det er efterhånden svært at finde fornuftige cykler i Nord-Italien. Der er simpelthen støvsuget for Le Manser, og de kører nu i Tyskland, England, eller Danmark. Så hvis du absolut vil importere selv var det nok værd at overveje at finde en cykel i Tyskland, England (eller muligvis Holland). Glem USA, transporten til DK er meget dyr, og da USA endnu ikke er med i EU skal du betale 25% i moms ved import.

Køb i Danmark.

Hvis du køber hos en forhandler er det jo meget nemt, du får cyklen registreret i dit eget navn, og forhandleren garanterer at der ikke er restgæld i køretøjet. Færdigt arbejde!

Men de fleste Guzzier der bliver solgt i Danmark handles privat, og hvis du kikker på MC hos en privatmand, bør du lige kontrollere at der ikke skyldes penge i MCen.

Det foregår ved at ringe til BilBogen i Århus på tlf. nr. 86 12 91 45, dagligt mellem kl. 11 - 14.

Du skal oplyse stelnummer og Mærke/Model, så vil de fortælle dig om der er gæld i køretøjet.

Du bør også undersøge om cyklen skal synes ved omregistrering og aftale med sælger hvem der evt. tager sig af dette.

Om du skal forbi synshallen før en omregistrering afgøres af cyklens alder og hvornår den sidst er synet.

0-4 år Ingen syn ved omregistrering
4-10 år Cyklen skal synes ved omregistrering hvis det er mere end 2 år siden den sidst blev synet.
Over 10 år Cyklen skal synes ved omregistrering hvis det er mere end 1 år siden den sidst blev synet.

Cyklen.

Hvis du ikke er faldet i søvn endnu kan vi så gå over til selve cyklen.

Lad mig starte med hvad jeg IKKE vil fortælle dig:

  • Jeg skal ikke forsøge at rådgive dig om hvilken model du skal købe, det er jo netop her at de personlige præferencer træder til, men jeg vil fortælle i mere generelle vendinger hvad du skal kikke efter når du er ude at kikke på drømmecyklen.
  • Du bliver heller ikke trukket gennem de banale ting som at der skal være lys i lygterne og tilstrækkeligt mønster på dækkene.
  • Jeg nægter kategorisk at udtale mig om priser, spredningen på kvalitets- og prisniveau er simpelthen for stor på cykler med så mange år på bagen.

Det er fedt at være ham der ejer siden – så er det mig der bestemmer hvad der skal med :-)

Ombygninger.

Der er rigtig mange der laver om på deres Guzzi. Nogle ændringer laves for at rette op på uhensigtsmæssigheder fra fabrikkens side, andre for at forbedre køreegenskaber eller give mere motorkraft. Eller selvfølgelig for at give cyklen et andet udseende.

På japanske cykler er det normalt ikke tilrådeligt at bygge om i større stil da MCen derved kan blive temmelig svær at sælge, men på en Moto Guzzi er det almindeligt og fuldt ud accepteret. Med en enkelt undtagelse – Hvis du finder en LM1 i noget nær original stand, bør du holde den sådan. De er meget eftertragtede og vil tabe i værdi hvis du bygger den meget om.

Men ombyggede motorcykler er jo slet ikke interessante hvis du er en af ”fundamentalisterne” der ønsker at det hele skal være originalt. Jeg vil ikke være dommer for om den ene retning er bedre end den anden, men du skal gøre dig klart hvad det er du vil have.

Checkpunkter.

  • En Guzzi tikker i topstykkerne ! Det kan ikke være anderledes med et ventilspillerum på 0,22 mm og et par topstykker der stikker lige op i hovedet på dig. Faktisk bør du være mistænksom hvis den ikke siger noget, for det er som regel et tegn på at ventilerne står for stramt. Motorerne med de runde cylindre er de mest larmende da lejebukken til vippearmene her er udført i støbejern, der ikke udvider sig i samme takt som de øvrige motordele der er udført i aluminium. Der er ingen holdbarhedsproblemer i dette, det er rent (lyd)kosmetisk.
  • Der bør ikke sive olie ud ved toppakningen på en Guzzi. Hvis den sveder er det enten fordi det er en kvajpande der har samlet den eller fordi topstykkerne ikke er blevet spændt efter. Der er masser af pakflade, og topstykkerne bliver sjældent skæve, så det skal kunne lade sig gøre.
  • Tag gerne en kompressionstest, den kan vise dig om ventilerne er tætte. Der imod får du ingen indikation om stempelringenes tilstand med denne test, du kan sagtens have masser af kompression på testen samtidig med at dine stempelringe er helt slidt op.
  • Hvis cyklen er monteret med åbne indsugningstragte eller K&N filtre har du mulighed for at få en indikation af stempelringenes tilstand. Se efter om der drypper olie ud af slangen fra krumtaphusets udluftningsbox efter en frisk køretur (hvis den sidder som monteret fra fabrikken munder den ud lige foran baghjulet – virkelig smart sted). Der er så to muligheder; enten er kontraventilen i udluftningsboksen fyldt med skidt (ikke ualmindeligt og nemt at rette), eller også er stempelringene meget slidte. På cykler med original luftfilterkasse kan du ikke kontrollere dette da udluftningen føres ind i luftfilterkassen.
  • Hvis den spilder olie mellem motor og gearkasse er det en af pakdåserne der er gået. Du kan lugte på olien om den kommer fra motor eller gearbox, men det er ikke synderlig interessant for du skal under alle omstændigheder have motoren ud for at skifte den.
  • Motoren skal naturligvis kunne gå jævnt i tomgang og trække jævnt op i omdrejninger uden at skyde eller sætte ud. Bemærk at hvis det er din første tur på en Guzzi og cyklen er monteret med den originale kobling med det tunge svinghjul vil den føles temmelig træg.
  • Koblingen skal kunne koble helt ind og ud i en jævn bevægelse uden underlige hak eller hop, ellers er der stor sandsynlighed for at strålerne på gearkassens indgangshjul er slidt skæve.
  • Gearkassen må ikke ”rumle” eller ”hvine”, og må ikke springe ud af gear. Det er normalt at den kan være lidt træg at skifte ved lavere omdrejninger, især hvis den kører med original kobling (tungt svinghjul). Bemærk især skiftet fra 2. til 3. gear, det kan godt være lidt tricky hvis skiftetromlen ikke er shimset korrekt op. Fabrikken gjorde ikke et stort nummer ud af dette i 80erne.
  • Der bør ikke komme ”klonk” lyde fra transmissionen når du skifter fra motorbremsning til træk på baghjulet, for så er kardankrydset færdigt.
  • Træk maskinen et par meter frem og tilbage og lyt efter lyde fra kron- og spidshjulet i bagtøjet (der bør ikke være nogen).
  • Se efter at ladelampen lyser når motoren er slukket (tænding slået til) og at den slukker når motoren startes. Begge dele er vigtigt.
  • Mål tykkelsen på bremseskiverne. De skal være mindst 5,8 mm på 300mm skiverne. Nye skiver er omkring 6,3mm, så der er ikke så meget at slide af. Og de checker det i synshallen. Jeg ved ikke om der er andre minimumsmål på de nyere modeller der kører med mindre skiver, men minimumsmålet plejer at være støbt ind i konsollen der holder skiven..

Det var vist det væsentlige.

Hvis du nu sidder og har fået tynd mave over alt det der kan gå galt, så slap bare af igen: Guzzierne er knokkelstærke og kan tåle at blive kørt hårdt og længe (modsat mange andre liebhavercykler). Men netop fordi det er maskiner der bliver brugt bliver de jo også slidt, og uanset hvor meget du kontrollerer inden du køber, er der stor sandsynlighed for at du kommer til at rette et par af ovenstående ting i løbet af de første år du ejer cyklen.

Reservedelsforsyningen er fremragende og jeg regner ikke med at få problemer med at holde min cykel kørende de næste 30 år! Visse plastdele og topstykker kan ikke fås som nye dele mere, men disse kan findes brugte og kan sagtens renoveres til ny stand.

Så hold op med at bekymre dig, køb en Guzzi, fyld benzin på, og se at komme ud at køre !!!